lunch-collega's-Bird-Office

Naar kantoor gaan, is niet alleen uw werk doen, maar ook heel wat vergaderingen bijwonen. Wanneer die ‘s ochtends plaatsvinden, hoopt iedereen dat ze niet te veel uitlopen. Zo niet missen alle deelnemers de lunch en ontstaat er op de duur een concert van knorrende magen. Maar wanneer de opleiding, de conferentie of de vergadering eenmaal is afgelopen, kiest u er dan voor om alleen te gaan lunchen op een plek die u zelf kiest, of stelt u uw collega’s voor om samen te gaan eten? De solo-optie heeft zo haar voordelen, maar we willen u toch ook even vertellen hoe met de collega’s lunchen ook voor u iets positiefs kan zijn.

Jobs voorbehouden voor einzelgängers zijn meer een uitzondering dan de regel. De werknemer van de 21e eeuw is een sociaal dier dat zich goed moet kunnen integreren in zijn omgeving om efficiënt te zijn. Met de mensen met wie u tijdens vergaderingen samenwerkt, moet u uiteraard elke dag communiceren over strikt professionele onderwerpen, maar vaak is dat niet voldoende. Hen ook buiten de vergaderzaal zien om samen te lunchen, zal heel wat andere deuren voor u openen. Dit zijn de voordelen van een lunch met collega’s na een vergadering.

Lunchen met collega’s: een kwestie van professionele prestaties

Zo’n lunch is doorgaans niet alleen gewoon gezellig, het is ook een ideale manier om uw prestaties voor de rest van de dag een zetje te geven. Dit is immers het moment om wat los te komen van het werk op kantoor – en dus ook om het met uw collega’s over totaal andere dingen te hebben – maar tegelijk toch nog wat in de professionele sfeer te blijven. Dat evenwicht tussen werk en privé is in het algemeen bijzonder nuttig om uw prestaties op het werk een boost te geven. Wie dagelijks met zijn collega’s luncht, begrijpt vast wel wat we bedoelen. En de anderen kunnen we alleen maar aanraden na een vergadering of seminarie met de collega’s te gaan lunchen: u zult de voordelen heel snel inzien!

Samen eten versterkt de teamgeest

In dezelfde lijn benadrukken we dat samen eten met de collega’s een mooi initiatief is om het groepsgevoel aanzienlijk te versterken. Dit heeft een dubbel positief effect: enerzijds krijgen de productiviteit en de creativiteit een positieve dynamiek. Anderzijds voelt u zich beter in uw vel. Met collega’s praten buiten het beperkende kader van de vergaderzaal of de seminariezaal is de ideale gelegenheid om meer over hen te weten te komen en zo niet alleen professionele, maar ook vriendschappelijke momenten met elkaar te delen.

Het is dus niet alleen goed voor de teamgeest, ook vanuit professioneel standpunt zijn er voordelen: ook uw eigen gevoel van welzijn op kantoor zal er wel bij varen. Collega’s die vrienden worden, zullen elkaar ook beter begrijpen. Stel dat u tijdens een lunch na een vergadering een bijzondere band hebt opgebouwd met de projectleider, doordat bijvoorbeeld is gebleken dat jullie dezelfde hobby hebben. Maar stel dat u vertraging dreigt op te lopen met een van de taken die u hebt gekregen? Door er gewoon met hem/haar over te praten, is de kans groot dat hij/zij zich mild opstelt. Als u altijd alleen was gaan eten, was het misschien wel anders uitgedraaid…

67% van de Fransen gaat lunchen met collega’s

Als we de sociologische studies ter zake mogen geloven, hebben heel wat Fransen wel degelijk begrepen dat lunchen met collega’s zo zijn voordelen heeft. 67% van de Fransen gaat immers met collega’s lunchen, en dat hoeft helemaal niet te verbazen. Wat is er natuurlijker dan verbroederen met mensen die deel uitmaken van onze professionele routine en met wie we de helft van onze actieve tijd doorbrengen? Bovendien zijn deelnemers na een werkvergadering over het algemeen wat vermoeid, soms zelfs uitgeput, en hebben ze in de eerste plaats wat ontspanning nodig. Waarom zou u dat rustmomentje niet delen met uw collega’s?

Dit gezegd zijnde, zijn er goede structuren nodig om met collega’s te kunnen gaan lunchen en echt van het moment te genieten. Aarzel niet om eens van omgeving te veranderen om nog ongedwongener met uw collega’s te kunnen omgaan tijdens en na een vergadering, bijvoorbeeld door een vergaderzaal te huren buiten uw bedrijf, en door ruimte te creëren voor humor op kantoor!