vergaderingen

Een middagdutje op kantoor : een oplossing tegen vermoeidheid op het werk ?

De werkvergaderingen waaraan je deelneemt, hebben een duidelijk doel : de efficiëntie in je bedrijf stimuleren. Dat kan echter alleen als de deelnemers aan die vergaderingen goed uitgeslapen zijn.

Voor veel mensen is de tijd kort na de lunch de minst productieve tijd van de dag. Door de spijsvertering en de vermoeidheid die haar tol begint te eisen, bereikt de efficiëntie van de werknemers immers een dieptepunt. We kunnen ons dus afvragen wat we daaraan kunnen doen. Hoe zorg je ervoor dat de vergaderingen en taken van je medewerkers aan efficiëntie winnen ? De oplossing is verre van een heksentoer : een middagdutje, meer is er niet aan. Dat heeft immers tal van voordelen voor de gezondheid van je bedrijf. We overlopen ze samen even in detail.

Een middagdutje zorgt ervoor dat je de rest van de werkdag veel efficiënter bent

Het eerste voordeel van een middagdutje op kantoor is dat het werknemers de rest van de dag veel efficiënter maakt. Een hazenslaapje, al duurt het maar twintig minuten, kan iedereen weer helemaal op krachten brengen en ons efficiënter en dus productiever maken. En is dat alles welbeschouwd niet de bedoeling van de werkvergaderingen die we op kantoor organiseren ? Twijfel dus niet en maak gebruik van een logisch en eenvoudig middeltje om de productiviteit te verhogen, niet alleen van je vergaderingen, maar ook van de onderneming in het algemeen. Geef je werknemers de vrijheid om hun batterijen tussen twee vergaderingen door weer op te laden.

26% van de werknemers doet in het geheim wel eens een dutje

Een middagdutje is niet iets wat alleen luieriken doen ; in heel wat warme landen is het zelfs een traditie. Daar houden de winkels de deuren ‘s middags enkele uren gesloten. Waarom zou je je werknemers dat ontzeggen, terwijl ze zelf vragende partij zijn ? Tal van sociologische onderzoeken tonen aan dat 26% in het geheim een middagdutje doet op kantoor. En kun je ze dat kwalijk nemen in de energievretende en stresserende professionele wereld van vandaag ? In dit kader kunnen we zeggen dat een middagdutje niet alleen een manier is om de productiviteit te verbeteren, het is eigenlijk meer een noodzaak voor de volksgezondheid.

Als een kwart van de medewerkers al een tukje doet op kantoor, kunnen we daaruit besluiten dat minstens een kwart van de werknemers na de lunch zo moe is dat ze wat moeten bijslapen, ook als ze daarbij betrapt kunnen worden. Volgens dezelfde redenering kunnen we zeggen dat meer dan een kwart van de werknemers tijdens de werkdag een dutje nodig heeft. Als je in de eerste plaats bekommerd bent om de productiviteit, dan zou je daar in je bedrijf de mogelijkheid voor kunnen bieden, ook al hebben niet alle werknemers dit nodig. Een middagdutje duurt amper 20 à 30 minuten. De bijzonder positieve effecten die dat kan hebben voor de productiviteit van een bedrijf, zowel op korte als op lange termijn, betekenen dat je meer te verliezen dan te winnen hebt door een middagdutje op kantoor te verbieden.

Een heel weinig voorkomende praktijk, hoewel veel werknemers erom vragen

Waarom houden deze werknemers een powernap ? Wat was het resultaat ? Niet alleen verliep hun werkdag in hun ogen veel sneller – en dus aangenamer –, bovendien waren ze ook productiever en creatiever. Het zijn niet alleen de werknemers die profiteren van een tukje tussen twee vergaderingen in Lyon (Londen / Brussel), na een opleiding in Bordeaux (Manchester / Luik) of een seminarie in Genève ; ook hun werkgevers hebben er baat bij, zelfs al weten ze vaak niet dat dit ook bij hen gebeurt.

Landen waar de siësta zowat heilig is

Als je regelmatig reist, bijvoorbeeld naar Griekenland, dan weet je dat veel winkels, musea en andere openbare plekken ‘s middags een tijdje sluiten. In het land van Plato en Socrates is een poosje rust in de loop van de dag de normaalste zaak, net als in Italië. In Spanje is het zelfs iets officieels. Een studie – ook uit Griekenland – heeft overigens aangetoond dat wie geregeld een middagdutje doet, minder kans heeft op een hartstilstand. De siësta is ook gebruikelijk in veel Spaanstalige landen, zoals Mexico. Maar hoewel hij vooral in warme landen wordt gehouden, is hij ook gebruikelijk in streken met een gematigder klimaat, zoals Patagonië. Ook in Rusland is het een populair gebruik. Het is dus in de eerste plaats een kwestie van cultuur en niet zozeer van klimaat.

Studies bewijzen het : we moeten de siësta in ere herstellen

Onderzoekers van de universiteit van Berkeley hebben aangetoond dat een middagdutje het leervermogen van de hersenen stimuleert. Uit andere onderzoeken blijkt dat een lange werkdag niet productiever is dan het werk te concentreren in een kortere periode. Alle studies over productiviteit tonen aan dat het beter is om het werk in een minimaal aantal uren te concentreren en de hersenen rust te gunnen.

Hoe kun je de siësta introduceren in jouw bedrijf ?

Dat gezegd zijnde, en hoewel middagdutjes zonder enige twijfel de productiviteit van je medewerkers kunnen stimuleren, is het nog steeds de vraag hoe je zoiets dan precies in de praktijk omzet. Elke onderneming heeft haar eigen beleid, maar het idee van slaapzalen met comfortabele bedden lijkt zeker verstandig. Sommige start-ups en grote internetbedrijven hebben nu al zulke slaapzalen, maar sowieso is dit nog altijd meer een uitzondering dan de norm. De mogelijkheden liggen dus nog altijd open.

Tot besluit belichten we nog eens de voordelen en de professionele noodzaak van een dutje tussen twee werkvergaderingen. Uiteraard is het maar een noodzaak als je wil dat je werknemers efficiënter en dus productiever worden. Is dat niet het geval, dan zijn die hazenslaapjes ook niet nodig. Maar voor de productiviteit of de creativiteit van je onderneming moet je er misschien toch twee keer over nadenken vooraleer je het idee verwerpt. En als je blijft twijfelen, waarom het dan niet gewoon eens uitproberen ? Je zult het je niet beklagen !