telewerken

Is het langverwachte moment aangebroken ? Geeft uw baas u eindelijk groen licht om van thuis uit te werken ? Wel, dan ziet het ernaar uit dat de droom van vele werknemers is uitgekomen… voor u. Nu rest u alleen nog uw baas gerust te stellen en te bewijzen dat het vertrouwen in u volkomen terecht is. Met andere woorden, u moet bij u thuis even productief zijn als op kantoor (en eigenlijk zelfs nog iets productiever !). Wees gerust, dat kan echt wel, maar het vergt wel enkele inspanningen. Bird Office, de marktleider in de organisatie van seminaries in ParijsRijsel of Bordeaux geeft u enkele tips.

Het belang van een professionele routine

U bent niet meer op kantoor en geniet een grote vrijheid in de keuze waar u werkt of welke kleren u draagt, dat staat buiten kijf. Dat gezegd zijnde is het om efficiënt te werken belangrijk dat u zich van bij het begin een aantal richtlijnen oplegt. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee een specifieke kamer in uw huis of appartement te kiezen om uw nieuwe kantoor in onder te brengen en waar u dus zult werken. Als u in een klein appartement woont en te weinig kamers hebt, baken dan een werkruimte af met een gordijn : ook dat kan helpen ! Vermijd ook iedere dag in een jogging rond te lopen. Wees gerust, u hoeft zich niet om 8 uur ‘s ochtends in maatpak te hijsen voor de rest van de dag en uw dag mag gerust wat meer zijn dan pendelen tussen keuken en woonkamer. Maar als u productief wilt zijn, moet u echt een professioneel kader scheppen. Kleren aantrekken waarmee u de straat op kunt gaan, kan al helpen.

Het belang van telewerken

In dezelfde optiek mag u ook niet vergeten dat van thuis uit werken ook betekent dat u thuis ook werkuren hebt. Niet alleen zal uw baas een aantal uren van u eisen, u moet zelf ook het gevoel hebben dat het een echte werkdag is en niet een typische, rustige weekenddag waarop u lekker kunt uitslapen. Wat wel goed is aan telewerken, is net het feit dat u uw uren vrij naar eigen voorkeur en op basis van uw eigen bioritme kunt indelen. Werkt u liever ‘s nachts ? Of bent u een ochtendmens en staat u om 6 uur al paraat ? U kunt zelf beslissen, maar vergeet niet : om productief te zijn, moet u rekening houden met uw bioritme.

Plan uw dagen grondig

Werkuren hebben op zich, volstaat niet om productief te zijn als u uw dag vooraf niet hebt gepland. Met andere woorden, het is belangrijk dat u zich doelstellingen oplegt en er vervolgens alles aan doet om die ook te behalen. Let wel, dit moeten haalbare doelstellingen zijn : wees ook niet te veeleisend voor uzelf. Drie tot vier grote doelstellingen per dag volstaan. Naarmate u uw weg vindt in telewerken, zult u uw werkritme zeker vinden. Hoe dan ook, het is belangrijk dat u voor elke werkdag een actieplan opstelt en dat u probeert dit zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Als u uw doelstellingen aan het einde van de dag hebt behaald, zult u het aangename gevoel hebben dat u vooruitgaat. En dat is heel belangrijk, omdat we nu eenmaal productief en efficiënt willen zijn in ons werk.

Telewerk : doelstellingen bepalen, dat is de nadruk leggen op wat het belangrijkste is

Dit spreekt misschien voor zich, maar vergeet niet dat als u zichzelf een doel hebt opgelegd, en als dat prioritair is, het belangrijk is dat u zich daar ook ten volle voor inzet. Wat we eigenlijk willen zeggen is dat u om efficiënt en productief te telewerken, u uw taken moet inventariseren en zo geconcentreerd mogelijk moet blijven op de belangrijkste taken. Als u bijvoorbeeld redacteur bent en uw baas morgen een heel belangrijke tekst van u verwacht, is het niet zo’n goed idee met uw oude schoolvrienden op stap te gaan. Concentreer u, werk de tekst af en houd daarbij in gedachten dat deze voorrang krijgt. Let wel op voor een burn-out – las geregeld pauzes in uw werkdag in.

Vergeet niet geregeld op adem te komen tijdens de dag

Hoe beladen uw dagen ook zijn, vergeet geen pauzes te nemen. Voor uw efficiëntie zijn die even belangrijk. Soms heeft het weinig zin uw hoofd te blijven breken over een taak die u op dat specifieke moment niet afgewerkt krijgt. Dan is het beter even te pauzeren, even op het balkon of in de tuin te gaan zitten, er een kopje koffie bij te nemen en aan iets anders te denken. En als u dan opnieuw aan het werk gaat, kan er best wel eens een mirakel gebeuren : wat tien minuten geleden nog onmogelijk leek, is nu in een wip klaar. Vergeet dus niet : om productief en efficiënt te zijn, moet u ook af en toe wat rust nemen.

Tot besluit herhalen we nog eens dat telewerken haast altijd een solitaire activiteit is en dat wie vanuit zijn eigen cocon werkt, over een behoorlijke dosis zelfdiscipline moet beschikken om efficiënt en productief te zijn. We hebben geprobeerd u enkele nuttige tips te geven, maar houd altijd in gedachten dat u zichzelf vragen moet stellen en de ontbrekende antwoorden moet vinden om zo echt het productiefste werkritme te vinden.