Opleidingen

Hoewel het MOOC- en het e-learningaanbod jaar na jaar groeit, zijn fysieke opleidingen, waarbij de lesgever en de deelnemers fysiek aanwezig zijn op dezelfde plaats, nog altijd in trek. En dat geldt in het bijzonder voor ondernemingen die hun werknemers permanent willen bijscholen om steeds mee te zijn met de ontwikkelingen binnen hun sector en met de concurrentie. Of de doelstellingen van alle opleidingen worden gerealiseerd, hangt voor een groot deel af van een goede organisatie waarbij aan alles werd gedacht, zodat de lesgever en de deelnemers in alle comfort kunnen werken. Laten we samen even bekijken welke zeven uitrustingen onmisbaar zijn voor een geslaagde opleiding.

  1. Een bord of flipchart

Zelfs in dit digitale tijdperk gaat er voor een lesgever die van papier houdt, niets boven een goed bord of een flipchart om zijn lessen te illustreren. Schrijven, tekenen, voorbeelden geven op een fysieke drager blijft een van de efficiëntste manieren om informatie over te brengen. Een flipchart is compact en makkelijk verplaatsbaar en dus ideaal voor kleine groepen. Een bord aan de muur is dan weer meer aangewezen in een grote opleidingszaal of wanneer er veel deelnemers aanwezig zijn. Zorg dat u stiften in verschillende kleuren bij de hand hebt !

  1. Een videoprojector of een groot scherm

Grafieken, dia’s, infografieken, filmpjes enz. zijn onmisbaar geworden tijdens een opleiding. Visuele ondersteuning om de zaken iets beter in het geheugen te griffen, dat is het credo van iedere zichzelf respecterende coach of lesgever. In die overvloed van visuele ondersteuning is een videoprojector of, als die er niet is, een groot scherm de onmisbare pedagogische tool in elke opleiding.
De kwaliteit van de beelden is het belangrijkste criterium voor dit type multimediamateriaal. De kwaliteit van de videoprojector moet aangepast zijn aan de capaciteit en de indeling van de locatie. Zorg dat de vergaderzalen waarin u uw opleidingen organiseert, goed uitgerust zijn.
Sinds enkele jaren komen er steeds meer specifieke modellen op de markt, zoals:
• draadloze videoprojectoren: makkelijker te bedienen, vooral als de lesgever een tablet of een smartphone gebruikt om de informatie door te sturen;
• videoprojectoren met een interactief bord: dit is het perfecte duo dat tegenwoordig furore maakt in opleidingsinstellingen. Hiermee kun je interactief met de geprojecteerde beelden werken (notities toevoegen, onderstrepen, markeren enz.).

  1. Projectiescherm

Dit spreekt voor zich. Aangezien een videoprojector een van de ‘pijlers’ is van opleidingen, heb je ook een projectiescherm nodig. De staat (schoon, vlak, niet kromgetrokken of gescheurd) en het oppervlak van het doek moet je goed controleren. Die elementen beïnvloeden immers het visuele comfort tijdens de sessie. Het projectiescherm kan aan de muur zijn bevestigd (vast) of op een driepoot staan (draai- en verplaatsbaar).

  1. Een goede internetverbinding

Een internetverbinding, via wifi of een kabel (met RJ45-aansluitingen) maakt deel uit van de onmisbare voorzieningen van iedere opleiding. Hoewel die er in de meeste steden bijna altijd is, moet de verbinding goed genoeg zijn om iedereen vlot en snel toegang te geven tot het internet.

  1. Een computer of tablet

In de lijst van elementaire uitrustingen voor opleidingen staat ook een pc (liefst een laptop) of een tablet. Gebruiksgemak vóór alles ! Een computer hoeft uiteraard geen toelichting meer, maar ook tablets worden steeds vaker gebruikt voor presentaties. Ze zijn licht, je kunt ze vasthouden met één hand of je kunt ze op een drager plaatsen om ze rechtop te laten staan. Er bestaan zelfs ergonomische accessoires met een zuignap om handiger te kunnen werken. En aangezien een laptop of tablet makkelijk op het internet kan en kan worden verbonden met het andere multimediamateriaal (via wifi of Bluetooth), heeft de lesgever alle tools in handen om een goed resultaat neer te zetten. Vergeet zeker niet alle nuttige bestanden op het gekozen materiaal te kopiëren.
En als de deelnemers oefeningen moeten kunnen maken op de computer, moet het leslokaal uiteraard ook uitgerust zijn met individuele computers.

  1. Stopcontacten

Ja hoor ! Meestal denk je er pas aan als je in het leslokaal rondjes staat te draaien op zoek naar een stopcontact. In principe zijn professionele zalen zoals conferentiezalen of computerzalen  intelligent ingericht en hebben ze voldoende stopcontacten die goed verspreid zijn, om alle soorten materiaal op aan te sluiten. Zo vermijd je dat je een boel verlengsnoeren en verdeelstekkers moet gaan gebruiken, want zo’n installatie is niet alleen onhandig, ze kan ook nog eens gevaarlijk worden.

  1. Een koffiemachine en een waterfontein

Dit is geen overbodige luxe ! Een kleine koffiepauze nu en dan tijdens een opleiding is even belangrijk als hydratatie om iedereen bij de les te houden. Of het nu een automaat is of een echt koffiezetapparaat, in de gang of in een pauzeruimte, het komt erop aan de deelnemers de mogelijkheid te bieden regelmatig even op adem te komen om er vervolgens weer helemaal tegenaan te kunnen. Het is overigens een uitstekend middel om de deelnemers van gedachten te laten wisselen, met elkaar uiteraard, maar ook met de lesgevers. Sommige verhuurders van opleidingszalen bieden koffie en zelfs volledige ontbijt- of lunchformules aan. Zo niet, dan moet je minstens een flesje water per persoon aanbieden.

Een checklist opstellen vóór je op zoek gaat naar een opleidingsruimte

Bovenstaande uitrusting is onmisbaar in elke opleiding. De keuze van het materiaal kun je aanpassen en je kunt een eigen lijst opstellen op basis van het aantal deelnemers en het type opleiding. Er kan ook nog ander materiaal bijkomen. Bijvoorbeeld: als er veel deelnemers zijn en vooral als de zaal groot is, heb je misschien een klankinstallatie nodig. Om te vermijden dat de lesgever moet roepen of dat sommigen hem amper kunnen verstaan, zal een (bij voorkeur draadloze) microfoon met een versterker zeker van pas komen.
Met die checklist in de hand zul je heel wat makkelijker en sneller de ideale opleidingsruimte kunnen kiezen en al de rest kunnen organiseren.